Fundatorzy

Beata Sławińska

Jan Żaryn

Sylwetki Fundatorów

Tadeusz M. Płużański (ur. 21 marca 1971r.)

Dziennikarz, publicysta historyczny, komentator polityczny.

Specjalizuje się w powojennej historii Polski. Wieloletni współpracownik Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej. Publikuje m.in. w „Gazecie Polskiej” i „Gazecie Polskiej Codziennie”, „W sieci”, „Do Rzeczy”, „Naszej Polsce”, „Najwyższym CZASIE!”, „Tygodniku Solidarność”, portalach wpolityce.pl i rebelya.pl.

Szef działu Opinie dziennika „Super Express”. Autor książki „Bestie” – reporterskiego śledztwa o nierozliczonych zbrodniach komunistycznych w Polsce, wyróżnionej w 2012 r. przez kapitułę nagrody literackiej im. Józefa Mackiewicza. Jego kolejne pozycje książkowe to: „Bestie 2” i „Oprawcy. Zbrodnie bez kary”.

Autor apelu do Bronisława Komorowskiego o godny pochówek żołnierzy wyklętych, zamordowanych przez komunistów w więzieniu przy ul. Rakowieckiej w Warszawie i zrzuconych do dołów śmierci w późniejszej kwaterze Ł Cmentarza na Powązkach Wojskowych. Od grudnia 2012 r. prezes „Fundacji Łączka”.

Jest synem prof. Tadeusza Płużańskiego, filozofa, w czasie okupacji niemieckiej członka TAP i AK, po 1945 r. żołnierza wyklętego, bliskiego współpracownika rotmistrza Witolda Pileckiego, wieloletniego więźnia niemieckich i stalinowskich katowni.

Paweł Polkowski (ur. 21 czerwca 1983r.)

Popularyzator wiedzy o najnowszej historii Polski, dystrybutor i wydawca książek z zakresu historii i polityki.

Wolontariusz Fundacji "Sztafeta" odpowiedzialny m.in. za kontakty z mediami.

Wnuk Żołnierza 13 Wileńskiej Brygady AK "Nietoperza".

Beata Sławińska (ur. 16 lutego 1967)  –  Członek Zarządu Stowarzyszenia "Solidarni2010" w latach 2010- 2012.

Pasjonatka powojennej historii Polski, wnuczka Żołnierzy AK, którzy w czasie II wojny światowej walczyli pod dowództwem słynnego Stanisława Sojczyńskiego „Warszyca”

Jan Żaryn (ur. 13 marca 1958r.) – historyk, nauczyciel akademicki, działacz społeczny, profesor nauk humanistycznych.

Członek Komitetu dla Upamiętnienia Polaków Ratujących Żydów. Historyk, specjalizuje się w dziejach Kościoła katolickiego w Polsce, w historii: emigracji po II wojnie światowej, obozu narodowego i w relacjach polsko-żydowskich. Redaktor Naczelny miesięcznika "Wsieci Historii". Autor wielu książek, artykułów naukowych i popularnonaukowych; publicysta. Filister „Arkonii”; działacz społeczny. Żonaty, ojciec trójki dzieci, dziadek siedmiorga:) wnucząt.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny