1.08.2014 w Warszawie. Relacja z "Łączki".

Fundacja "Łączka"  z okazji 70 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego zorganizowała akcję "Portrety Niezłomnych", która od 1.08.14 ma miejsce na warszawskiej "Łączce". Wielu Żołnierzy Niezłomnych walczyło w Powstaniu Warszawskim.

Nadzwyczajne posiedzenie Parlamentarnego Zespołu Tradycji i Pamięci Żołnierzy Wyklętych 23.07.14

W środę 23.07.14 o godzinie 12:00 w sali numer 25 Polskiego Parlamentu odbyło się nadzywczajne posiedzenie Parlamentarnego Zespołu Tradycji i

Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Posiedzenie to zostało zwołane na prośbę i przy wsparciu organizacyjnym ze strony Fundacji "Łączka".

Na spotkanie zostały zaproszone rodziny pomordowanych przez komunistów Żołnierzy Niezłomnych, zarówno tych, którzy zostali odnalezieni i zidentyfikowani jak i tych, których ciągle poszukujemy.  Nadzwyczajne posiedzenie zespołu zostało zwołane w sprawie skandalu jakim był najazd prokuratury oraz policji na cmentarz na ul. Wałbrzyskiej na warszawskim Służewie oraz kwestia blokady III etapu prac poszukiwawczo - ekshumacyjnych na "Łączce". Spotkanie zaszczycili swoją obecnością: Pani Zofia Optułowicz - Pilecka (córka rotmistrza Witolda Pileckiego), Pan Witold Mieszkowski (syn komandora Stanisława Mieszkowskiego),  Pani Grażyna Chojecka (reprezentująca rodzinę majora Hieronima Dekutowskiego), Pan Stanisław Łukasik (bratanek kapitana Stanisława Łukasika), Janina Sobiszewska z domu Borychowska (córka Mariana Borychowskiego) z mężem Zygmuntem Sobiszewskim, Ksiądz Parłat Józef Maj, Pan Wacław Sikorski - Żołnierz Niezłomny, skazany

na karę śmierci (wyrok kary śmierci został zamieniony na 15 lat więzienia). Podczas spotkania parlamentarzyści przyjęli 2 ważne dokumenty: list do Prezesa IPN Łukasza Kamińskiego, dezyderat skierowany do Prezesa Rady Ministrów Donalda Tuska. Prezentujemy treść przyjętych dokumentów. Relacja wideo

z posiedzenia Zespołu oraz z konferencji prasowej, zorganizowanej po zakończeniu spotkania, poniżej.

Komunikat PZTPŻW.doc
Dokument Microsoft Word [30.0 KB]
Dezyderat.doc
Dokument Microsoft Word [23.5 KB]

UWAGA!!! OGŁASZAMY Konkurs filmowy dla młodzieży!

Fundacja "Łączka" współpracuje z organizatorem konkursu filmowego przeznaczonego dla młodzieży szkół ponadpodstawowych. Konkurs nosi nazwę "Młodzi dla Historii". Zachęcemy młodzież do szukania świadków historii oraz opowiedzenia o ich losach za pomocą 15 minutowego filmu. Filmy należy wysyłać na aders organizatora podany w regulaminie, który załączamy.

Filmy, które zostaną zakwalifikowane przez jury, walczyć będą, na Festiwalu Filmowym "Niepokorni,  Niezłomni, Wyklęci" 11-13.09.14 Gdynia, o nagrodę Anioła Wolności. Twórcy wszystkich zakwalifikowanych filmów zostaną zaproszeni wraz z opiekunami do udziału w Festiwalu oraz we wszystkich wydarzeniach związanych z Festiwalem - na koszt organizatorów.  Zachęcamy do twórczej pracy!!!

A tak było w ubiegłym roku na Festiwalu!

Regulamin konkursu "Młodzi dla Historii"

Regulamin Konkursu_MDH.doc
Dokument Microsoft Word [51.0 KB]

Pogrzeb Wojciecha Jaruzelskiego na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.

Warszawa, 29.05.2014

OŚWIADCZENIE

Fundacja „Łączka” popiera w całości stanowisko prezesa IPN pana dr hab. Łukasza Kamińskiego w kwestii dotyczącej pochówku generała Wojciecha Jaruzelskiego.

Nie zgadzamy się na to, aby kat narodu polskiego, sowiecki kolaborant, człowiek który dławił z użyciem broni zrywy społeczeństwa polskiego ku wolności, który ma krew na rękach,  pochowany został na terenie Cmentarza Wojskowego na Powązkach, na którym miejsce wiecznego spoczynku znaleźli żołnierze walczący - na przestrzeni dziejów - o wolność i niepodległość naszego kraju. W dołach śmierci na „Łączce” tego samego cmentarza leżą do dziś Żołnierze Niezłomni wyklęci przez system, który budował i utrwalał Wojciech Jaruzelski.

Nie chcemy, aby to szczególne miejsce jakim jest Cmentarz Wojskowy na Powązkach, zostało zbezczeszczone, dodatkowo, obecnością szczątków generała Wojciecha Jaruzelskiego – zdrajcy polskiego narodu.

Tadeusz M. Płużański

Beata Sławińska

Co dalej z Panteonem Bohaterów Narodowych na Łączce?

Prezentujemy pismo, które Stowarzyszenie Architektów Polskich SARP, Towarzystwo Urbanistów Polskich i Związek Polskich Artystów Plastyków skierowały na ręce Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego. Prezesi 3 stowarzyszeń wyrazili w piśmie chęć współpracy nad stworzeniem na Łączce panteonu.

PISMO DO ROPWiM

Fundajca Łączka wystosowała do ministra Andrzja Krzysztofa Kunerta kolejne pismo dotyczące statusu prac nad budową Panetonu Bohaterów Narodowych na "Łączce". Pismo to jest reakcją na brak odpowiedzi ze strony ROPWiM na zapytanie jakie zostało przez fundację wystosowane do ROPWiM w dniu 10.02.2014.

Pełna treśc listu w AKTUALNOŚCIACH (niebawem skan pisma)

pismo_SARP, TUP, ZPAP.pdf
Dokument PDF [420.6 KB]

Witamy na stronie Fundacji Łączka

Dziękujemy Wszystkim za odwiedziny. Zapraszamy do zapoznania się z naszą misją i naszymi celami. Chcemy, abyście Państwo za pomocą tej strony utrzymywali z nami kontakt. Wasze wsparcie (w każdej postaci) będzie dla nas "paliwem" i motywacją do intensywnej pracy w celu podtrzymywania pamięci o Tych najbardziej Niezłomnych z Niezłomnych - o Żołnierzach Zbrojnego Podziemia Antykomunistycznego, którzy kres swego życia znaleźli na m.in. powązkowskiej Łączce w Warszawie.

Ten widok to już przeszłość. Pomnika tego już nie ma na Łączce, ale stał się on dla nas inspiracją do stworzenia logo Fundacji Łączka.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny